lördag 2 maj 2009

Fredagstemat - Valborg och första maj


Det är verkligen maj månad nu och en av alla saker som händer är att Musikanta tar över fredagstemat. Dagens (helgens) tema är valborg och första maj och jag bjuder först på en Valborgskväll i den lilla byn Röke. Kvart i sju spelade skolorkestern vid församlingshemmet, det blev så olika stycken som Längtan till landet (Vintern rasat...) och Mamma Mia med Abba, och det passade publiken bra, för där var alla från den yngsta till den äldsta. Sedan var det program i församlingshemmet, barnsamling och ungdomssamling och klockan nio tände barnen facklorna och gick till vårbrasan och tände den. Trots att markerna var torra så blev det med brandvärnets stöd bra även denna kväll. Det blir bara vår om man står där med kören och sjunger, med ena halvan av kroppen halvt smält av den enorma värmen från brasan, den andra kall, eftersom man har tagit lite för lite på sig. Barnen springer omkring och stojar, de äldre ungdomarna luktar lite sprit, för de har egentligen fest någonstans men vill ändå vara med vid brasan. Tanterna har majblommor på jackslagen, koftor under jackorna och gubbarna står och mumsar på grillad korv. Kvällen avslutas med att alla som vill får åka en tur med brandbilen, med tutan på! Man känner de allra flesta, och det känns gott!
Igår var det första maj. Det var en underbar dag med sol, värme och trädgårdsarbete, men jag ägnade några timmar åt en kär tradition. Plantauktion i Eljalt. Alla tar med sig av överflödet från sin trädgård, skott, plantor, sådda frön, sticklingar. Detta auktioneras ut och pengarna går till ett dövskoleprojekt i Tanzania. Det bästa med plantauktionen är att det är så roligt att träffas, att man kan köpa plantor som man vet trivs i våra jordar, att man får veta vad växter heter som man kanske aldrig sett, och att det även är tårtbuffé. Världens bästa idé helt enkelt, särskilt som pengarna går till en så bra och viktig sak. Jag kom hem med blomsterlönn, narrhuvor, pelargoner, blå bolltistel, vit lungört, sommarmalva, nävor, pelargoner, hasselört, dahlior i två färger, gammeldags doftande pingstliljor och säkert en hel del till som jag ska ut och gräva ner idag. Tack Emma för inspirationen till att lära mig redigera Collage i Picasa...

4 kommentarer:

Taina sa...

Jag kan se framför mig denna vårbrasa med, precis som du beskriver, alla människor som till hälften fryser pga för lite kläder. Men det är ju VÅR och då ska vårkläderna på!
Vilken bra idé med plantauktion! Lycka till med grävandet :)

Saltistjejen sa...

vilken mysig Valborg ni verkar haft! Och du vilken underbar idé med Plantauktion!!! Låter dom något superskoj! Att pengarna dessutom stöder något viktigt gör ju det hela än bättre. Men vilka "exotiska" växter du verkar fått tag på! :-) Det var flera namn jag inte känner igen alls!
Lycka till med trädgården nu!
Kram!!!

Mia sa...

Vilken härlig Valborg ni hade! Och vad mysigt att ni fick elda. Det böev inget med det hos oss, för torrt och för blåsigt. ha det bra!

Christel sa...

Taina, Saltis och Mia: Jo, det var en härlig kväll, nu är det helg igen. Tiden går fort och snart är det sommarlov, då har jag tid med trädgård, plantor och annat som inte är skola...