lördag 28 mars 2009

Huvudstadsbesök

I förrgår kväll tog jag nattåget från Hässleholm till Stockholm. Under tågluffen i Turkiet 1989 och någon resa till Umeå ungefär samma år var senast jag prövade detta. Jag borstade tänderna i varmt vatten och kröp ner i min koj. Jag hade egen kupé som tur var och sedan låg jag och tyckte det var ganska mysigt med sängen som gungade lite grann. Men det blev ganska många väckningar innan det blev morgon, tåget skumpade och det smällde och ven. I morse satt jag i kojen och tittade när tåget rullade in i huvudstaden, vackert eller hur?




Jag åt frukost på centralen, med duvor flygande lågt över huvudet. Vid halv nio hade jag gått en promenad och suttit på en bänk på centralen och tittat på folk en god stund, jag och en kille som nog bodde på centralen och arbetade där som "artist". Sedan senaste besöket på centralen hade det tillkommit "massor" av Pressbyråkiosker och Pocket Shops, hur kan det finnas så många i samma stad och på samma centralstation? Jag tittade lite efter A och E som jag visste var på väg mot Skåne denna dag, men såg dem inte. Jag och många, många morgonpendlare tog tunnelbanan till Fridhemsplan och jag navigerade mig fram till Skolverket som var dagens happening. Det var samråd inför den nya kursplanen i matematik som ska komma under de kommande åren och det var roligt. Mer om detta kommer på mattebloggen.


Efter en intensiv heldag där gjorde jag Stockholm under en och en halv timme: tunnelbana, promenad på Hötorget och plattan. Jag var på en av de många Granitbutikerna och Åhléns (det verkar bara finnas ett, någon som vet varför?), och eftersom vädret var hemskt, lätt snö och blåst på tvären blev det lite fler butiker.

Det här är en bild från Fridhemsplans tunnelbanestation, ganska unik, det var inte så mycket folk där vid 16.00... det jag nog minns starkast från mina tre år i Stockholm var alla gigalånga rulltrappor, de var det som mest gjorde intryck på en 21-åring från Halmstad, och tydligen även på en 41-åring från Röke.


Avslutade med en sushi take away som jag tog med till tåget där jag tillbringade kvällen med en trevlig dietist från Norrköping och med datorn och en Internet Ombord-biljett som tyvärr inte funkade så bra att jag hann lägga ut detta inlägg.
Efter en dag i Stockholm känner jag som jag brukar: Härlig stad, vackert med alla fina hus, vatten i stan. Roligt att se alla slags människor, utbudet är enormt... På minussidan är tempot, småspringandet i rulltrappor, trängsel, det är långt överallt. Mycket trevligt att besöka, skönt att åka hem till landet igen!

Fredagstemat - om jag vann tio miljoner kronor...

...får bli ett lördagstema istället.
Om jag vann tio miljoner skulle jag säkert förändra en hel del. Jag skulle köpa två nya bilar, de vi har är för skruttiga. Jag skulle anlita några snickare att renovera färdigt vårt hus. Jag skulle köpa en sån där liten dator, en vit... barnen och släkten skulle få pengar... jag skulle köpa ett badkar med lejonfötter, nya fiskar till Thomas för det har hänt något tråkigt i dammen så alla fiskar har dött... listan blir lång, och det tror jag den skulle kunna bli, för tio miljoner är mycket pengar. Men skulle det förändra något i stort? Om jag vore miljonär tio gånger om skulle jag kunna leva lite annorlunda, men jag skulle fortfarande leva mitt liv som jag.

På min önskelista för livet står människor att älska och som står ut med mig. Inte skulle jag ha fler sådana om jag hade en stor hög med pengar...? Nästa punkt på listan är god hälsa, och den kan jag inte klaga på som det är. Några smärre förbättringar nu när kroppen passerat fyrtio handlar nog mer om goda vanor. Jag har inga funderingar på lyft och silikon, duger som jag är... Vidare önskar jag mig ett meningsfullt arbete som gör skillnad. Det har jag, eftersom jag glatt pendlar tio mil (t.o.r) varje dag så har jobbet något som håller mig fast, trots att det är slitigt ibland så längtar jag dit efter några dagar på annat håll eller som när jag var sjuk för några veckor sedan. Jag lär mig nya saker, jag får utveckla och påverka till det bättre och jag får mycket tillbaka av eleverna. Arbetskamraterna är bara de bästa, några är mina bästa vänner, alla går det att jobba med. Visst finns det saker som jag önskar vore annorlunda, men jag tror knappast att tio miljonder skulle förändra den sortens saker. Att det går bra för mina människor, mina nära och kära är en viktig punkt på önskelistan. Redan nu utan miljonerna gör jag allt som står i min makt för att påverka detta i rätt riktning, vet inte om pengar skulle underlätta, kanske lite ibland, men inte när det gäller sådant som verkligen räknas. Att bo där man trivs är en viktig punkt. Jag trivs där min familj är, i ett lagom stort hus med mycket värme och charm. Ett sådant hus har vi, men här skulle jag kunna stoppa in lite mer pengar och få saker och ting lite mer färdiga...! Men, det är verkligen inget livsviktigt, det är bra som det är, med lite flyttlådor, byggplast och halvmålat...
En fundering jag har om saker som står på önskelistan för livet är livskvalitet, mindre stress och mer tid hemma. Detta har jag redan en plan för. Eftersom jag nu arbetar 100 % och studerar 50% så går den ekvationen inte ihop. Under nästa läsår, under hösten och nästa vår ska jag ha Lärarlyftet, det betyder att jag jobbar 50% istället för heltid. Då ska jag ha det lite lugnare...kanske! Fast jag planerar att skriva ett läromedel med en kollega , jag är nog inte gjord för att ta det lugnt...men det måste vara saker som är just meningsfulla och roliga. Sånt gör jag! Och då undrar jag om tio miljoner skulle göra så stor skillnad, det jag vill är bara att leva mitt liv som jag, och det mesta på listan har jag ju redan...!

Jag samlar på klokböcker och vill sluta dagens inlägg med att dela några godbitar om att leva sitt liv, inte som hund, men som sig själv, helt och fullt!

Det kommer att bli en lång och tuff resa, men vi ska fixa det. (Janis Joplin 1943-70)

Livet är verkligen en bergochdalbana. Vi sitter alla fastspända och ingen kan sätta stopp. När läkaren daskar dig där bak river han biljetten, och så bär det iväg. Allteftersom man passerar genom ungdomen, vuxenlivet och åldrandet sträcker man emellanåt armarna i vädret och skriker, och ibland klamrar man sig bara fast vid stången framför sig. Men själva grejen är färden uppåt. Jag tror att det mesta man kan hoppas på vid livets slut är att man är rufsig i håret, har tappat andan och inte har behövt kräkas. (Jerry Seinfeld f 1954)

Detta var Ericas sista fredagstema, tack för härliga ämnen att skriva om! Den som tar över i april är Västmanländska i Skåne. Hennes teman finns i sidans högerkant. Välkommen att följa med på resan om du inte redan är med, det är jätteroligt både att skriva och sedan läsa alla andras underbara tolkningar...man går och suger på temat hela veckan! Du hittar också andra fredagsbloggare i högerkanten...

fredag 20 mars 2009

Fredagstema - smultronställen


Teman i mars kommer från Erica. Du kan hitta andra som skriver i listan till höger. Idag ska det handla om mitt smultronställe. Tänk på smultron... inte tänker du på ett rött sött smultron, nej en hel rad på ett strå!



Smultron ett är stugan i Bjällebäck. Där bor farmor och farfar hela sommaren, och vi kommer dit ibland och bor i vårt eget lilla hus. Sjön heter Bunn och ligger mellan Gränna och Tranås. Stugorna ligger precis vid sjön och det är härligt att bada så länge man simmar, urggh för den dyiga bottnen.
Nästa smultron är här hemma. Bilder från olika årstider, vår lilla trädgårdsdamm med näckrosor och lite utsikt. Vi har bott här i fem år, mycket renovering (återstår)...


Sen finns det ju massor av andra smultronställen - jag tror det finns ett för varje bokstav i alfabetet!
Athen, Badhuset i Hässleholm, Citadellet i Landskrona, Danmark, Ekerö, Frösakull, Galthult, Helsingör (älskar...), Halmstad, Ishallen i Halmstad, Jönköping (gymnasiet år 4...), Kristianstad (Teapot heter bästa fiket), Listerlandet (jag gick i simskola i Hällevik när jag var liten), Malmö, Nyköping på Jylland, Orust, Pukavik, Q?, Rumperöd (bara namnet är väl underbart...?), Stenshuvud, Tallmo, Uddevalla (Erik), Vinslöv (friluftsbadet rekommenderas), X, Ystad, Z, Åled, Änglarp, Öland... jo det var lätt!

Jag fortsätter samla på smultronställen och trär dem på en tråd... varje smultronställe väcker tankar, känslor, dofter och minnen.

måndag 16 mars 2009

Huvudvärks-lista

Jag är hemma med huvudvärk idag och har det rätt så tråkigt, hittade en lista att roa mig (och kanske andra) med också?

1. Ta närmaste bok och slå upp sidan 18, rad 4 - vad står där?
"Lägg osten på brödskivorna och gratinera mitt i ugnen ca 5 minuter tills osten börjar få färg." (ur “Lättlagat på 20 min, ett av mina bokreafynd).

2. Sträck ut din vänstra arm så långt du kan, vad rör du vid?
En tub med handkräm på sängbordet. Passion deluxe från Rusta, 10 kr...

3. Vad var det senaste du såg på tv?
"Vänner", två avsnitt från säsong 4 när Ross och Rachel blir ihop igen och gör slut i strandhuset.

4. Utan att se efter, gissa vad klockan är:
16:30 (ojdå den var visst 17:05…)

5. Bortsett från datorn, vad hör du just nu?
Tangentbordet från datorn i arbetsrummet där Filippa sitter, en hög röst från USA, Thomas sitter i telefonmöte. Knäppandet från två kakleugnar. Lime som ligger i sängen bredvid mig och småsnarkar.

6. När var du senast utomhus och vad gjorde du då?
I går när jag var i Bräkne-Hoby och hämtade fina kökssoffan. Har varit sjuk idag så därför har jag inte varit ute sedan dess.

7. Vad tittade du på innan du började svara på den här undersökningen?
Kollade gamla inlägg, skrev svar på några nya kommentarer.

8. Vad har du på dig?
Grå munkjacka, röda pyjamasbyxor och grå fårskinnstofflor.

9. Drömde du något inatt? I så fall - vad?
Kommer inte ihåg...

10. När skrattade du senast?
Riktigt mycket igår när pappa packade in mig i bilen, vi hade fört fram sätet maximalt för att få in soffan där bak, och bältet räckte inte om mig och jag fick sitta med pannan i vindrutan.

11. Vad finns på väggarna i rummet där du är nu?
Jag sitter i sängen, i sovrummet finns det en klocka, några lister med svartvita familjefoton och en gammal tallrikshylla med böcker. Närmast min säng ett litet gråvitt "medicinskåp" med glaslucka.

Lägg till bild
12. Har du sett något konstigt på sistone?
En stor rovfågel på himlen idag. har de varit här hela vintern eller kommit hemflyttande nu? Lite konfunderad...

13. Vad tycker du om den här utmaningen?
Roliga frågor...

14. Vilken var den senaste film du såg?
??? Det var nog länge sedan. En riktigt bra film är Inside I´m laughing

15. Om du blev multimiljonär, vad skulle du köpa?
En glasveranda! Där skulle jag sitta och blogga med mina pelargoner omkring mig!

16. Berätta något om dig själv som folk inte känner till.
Det känns inte som om jag har några hemligheter, men kanske vet inte alla att jag fortfarande tycker mycket om svartvita bilder och gärna gör dem själv i gammeldags mörkrum.

17. Om du kunde förändra EN sak i världen, utan att ta hänsyn till politik och skuldkänslor, vad skulle det vara?
Vad menas med att förändra? Jag skulle vilja trolla så att alla människor verkligen fick samma värde, både i egna och andras ögon. Då skulle det vara slut med kränkningar, våld och destruktiva beteenden...

18. Tycker du om att dansa?
Nej faktiskt inte, jag har två vänsterfötter...

19. George Bush?
Jag känner inte honom, han har säkert fina sidor.

20-21. Vad skulle dina barn heta, pojke resp. flicka?
Fick jag en pojke till skulle han heta Eskil , en flicka kanske kunde heta Saga...?

22. Skulle du nånsin överväga att bo utomlands?
Oh ja! Jag kan tänka mig var som helst i Danmark, vid kusten i Frankrike (Normandie eller Bretagne), norra Norge/Lofoten, Afrika, Asien, Syd/Nordamerika, A(nta)rktis, kanske också på annan planet med atmosfär, men jag trivs bra i Skåne också... jag menar, man ska aldrig begränsa sig!

23. Vad vill du att Gud ska säga när du kommer till pärleporten?
Äntligen, jag har längtat efter just dig!

24. Vilka fyra personer vill du ska svara på de här frågorna?
Vem som helst som känner för det får svara på dem.

May You Always Feel Loved

May you find serenity and tranquility in a world you may not always understand.
May the pain you have known and the conflict you have experienced give you the strength to walk through life facing each new situation with optimism and courage.
Always know that there are those whose love and understanding will always be there even when you feel most alone.
May you discover enough goodness in others to believe in a world of peace.
May a kind word, a reassuring touch, a warm smile, be yours every day of your life, and may you give these gifts as well as receive them.
Remember the sunshine when the storm seems unending.
Teach love to those who know hate, and let that love embrace you as you go into the world.
May the teaching of those you admire become part of you, so that you may call upon them.
Remember, those lives you have touched and who have touched yours are always a part of you, even if the encounters were less than you would have wished.
May you not become too concerned with material matters, but instead place immeasurable value on the goodness in your heart. Find time in each day to see the beauty and love in the world around you.
Realize that each person has limitless abilities, but each of us is different in our own way. What you may feel you lack in one regard may be more than compensated for in another. What you feel you lack in the present may become one of your strengths in the future.
May you see your future as one filled with promise and possibility. Learn to view everything as a worthwhile experience.
May you find enough inner strength to determine your own worth by yourself, and not be dependent on another's judgments of your accomplishments.
May you always feel loved.

Lotta & Ada - läs här igen!

Jag såg idag att Lotta skrivit ett inlägg den 8 mars om sin Ada som fick samma sjukdomsdiagnos som Lime. Du lämnade ingen adress, men jag har svarat på din kommentar i inlägget du besvarade (Bloggens namngivare 3 mars), gå dit och läs och ta gärna kontakt med oss. Jag förstår hur orolig du måste vara...

torsdag 12 mars 2009

Fredagstema - min drömdag

Min drömdag är den där alla fick vakna när de hade sovit färdigt, inte för att klockan ringde och de var tvungna att stiga upp och stressa iväg till skolan/jobbet. Alla fick också vakna med dem de tyckte om, ingen var ensam och övergiven eller sviken. Vid frukosten hann vi lyssna färdigt och alla fick berätta om vad de skulle göra under dagen. Sedan åkte vi till jobbet. Trots att det ibland är ganska slitsamt så åkte jag ändå till "min skola", på drömdagen också... och alla andra fick åka någonstans där de hade det roligt, tryggt och meningsfullt. I min skola hade det dock hänt saker. Vi började med att alla klasser fick en stunds lugn och ro i sitt hemrum. En kopp te, en fralla och alla fick chansen att komma igång på ett bra sätt. Någon hade inte hunnit med franskaläxan och hon fick lite hjälp med den. Någon hade haft det jobbigt hemma i helgen och fick prata igenom det med en kompis och sin mentor. Dagen fortsatte med lektioner. Lärarna hade haft gott om tid att förbereda intressanta lektioner, så eleverna arbetade engagerat. Det som hela tiden märktes var att var och en var trygg, att både eleverna och lärarna tyckte det var roligt. Plötsligt var det någon som sa: "Var är Sofia?" En lärare kunde berätta att hennes pappa ringt och sagt att hon hade halsfluss. Det hördes ett litet pip när någon skickade ett SMS: Hur e de me daj? saknar daj, kommer du imon? När eleverna gått hem vid tre satt vi lärare kvar en stund över en kopp kaffe, några planerade ett utvecklingssamtal, några diskuterade rättningen av senaste matteprovet. En berättade att de skulle lägga nytt golv i stugan i helgen och någon berättade en rolig historia. Dagen fortsatte med en kväll därhemma, där vi hann både röja upp, fixa mat, läxor och umgås. Vi spelade Monopol och eftersom det här var min drömdag var det jag som vann, eller så var det någon av de andra, och det kan ju kvitta!

Ju mer jag skriver på detta, känner jag igen mig i min vardag, mycket av detta finns, eller finns strax utom räckhåll. Vad hindrar att alla dagar blir precis som denna drömdag?
Ikväll är jag så trött att tårarna hänger i ögonkanterna, dagen har varit tuff, hjärtat har fått sig en käftsmäll igen. Varför är det så tufft för några? Varför finns det så hårda vägar som en del unga måste gå? Varför funkar det inte automatiskt så att alla föräldrar älskar och förmår göra allt för sina barn så att det leder till att barnen blir starka och trygga och vågar stå upp för andra istället för att skada sig själva och andra i desperat kamp för uppmärksamhet och acceptans? Varför får inte alla bara ha det bäst?

söndag 8 mars 2009

Söndagskväll

I går firade jag "mattelärarnas julafton", mattebienette i Malmö. Vi var 500 mattefreaks som samlades, gick på seminarier och blev många goda tankar och idéer rikare. Det handlade om matematiksvårigheter, undervisningstips, mattespel, målen och mycket kring förståelse. Ett roligt minne är den lilla mattelärartanten som satt bredvid mig på ett seminarium. I pausen plockade hon upp barnen i ettans svenskaböcker och satt och rättade, hela tiden kärleksfullt rosande barnet, det här har ju gått bra nu... Felen hade hon strukit under och när barnet hade rättat till dem gjorde hon om understrykningarna till stjärnor. Sedan fiskade hon upp en gigantisk sax ur djupet på sin lärarhandväska och klippte ordentligt av hörnet på alla avklarade sidor. Rejält och kärleksfullt - så fångar man en äkta lärarsjäl.

Idag har det mest blivit slappande och städning. maken drog igång ett brödbak så nu har vi njutit av Leilas ciabattabröd.Jag köpte Leilas bakbok nyss och vi har redan bakat jättegod kladdkaka och nu ciabattabröd, rekommenderas!

fredag 6 mars 2009

Fredagstemat min bloggplats och min fredag så här långt...

Idag när jag skulle köra till jobbet med bilen som varit på verkstaden i tre dagar kom jag bara några mil hemifrån, sedan började det hända konstiga saker... när jag tryckte på gasen så hände ingenting (och så brukar det ju inte vara). När jag stannade och såg vad som hände där bak på bilen så får jag ändra meningen. När jag tryckte på gasen så sprutade det ut bensin i en kaskad där bak (och så brukar det ju inte heller vara). Telefonsamtal (med den oumbärliga mobilen) till maken, sedan bärgningsbil, ordna upp det jag var tvungen att fixa på jobbet. Och sedan åkte jag hem och satte mig i arbetsrummet istället, och jag har faktiskt fått massor av pappersarbete gjort.
Då kommer jag osökt in på dagens fredagstema: Min bloggplats- var, när, hur bloggar du? I vårt hus har vi ett stort arbetsrum, faktiskt lika stort som fritids-, förlåt vardagsrummet. Kanske är det så det är? Lika mycket arbete hemma som fritid? I detta rum samlas familjen och jobbar med jobb, med skola som jobb, här sitter vi vid datorerna och spelar, surfar, ritar, läser, skriver och bloggar! Genom åren har det blivit många timmar och jag tycker det är en bra lösning för att ändå få vara tillsammans. Vi har lite koll på varandra och det blir en hel del pratat under tiden. Jag tror det är viktigt att försöka få in kvalitetstid i vardagen, livet består av mycket arbete, barnen har mycket skolarbete och vi vuxna jobbar (för)mycket.
Ganska ofta hamnar vi sedan i soffan i arbetsrummet med kvällstéet, om inte TV´n i andra rummet lockar någon. Vardagslyx är också kakelugnen i arbetsrummet, den ger god värme!

Jag läste nyss Musikantas fredagstema och tänkte visa hur mitt arbetsrum ser ut, hon har ett helt eget rum men jag har iallafall min egen hörna av vår långbänk. Platsen längst till vänster och hyllorna där är mitt hemma-arbetsrum där jag sitter och förbereder lektioner och möten, samt har mina "skolböcker" i specialpedagogik som jag läser på halvfart just nu, termin två av sex.
Ha nu en riktigt skön helg, kram! Här ska det snart komma 7 fjortonåriga flickor för party med övernattning, så nu ska jag börja förbereda lite för det.


Vill ni se fler fredagstemare så får ni klicka er vidare här nedanför!

Nilla, Simone, Desiree, Annika, Anne,Petra , Millan, Anki, Marianne , Victoria, Cecilia,
Leopardia, Strandmamman, Jemaya, MiaD, Lena, Erica, Marie, Saltis, Lia, Marina, Jennie, Anna, Moster Mjölgumpa, Sparkling, Taina, Christel, Musikanta, SaraUnder ytan, Marskatten, Emma, Västmanländskan, Lena W

tisdag 3 mars 2009

Bloggens namngivare


Tänkte idag på att den som givit bloggen sitt namn faktiskt inte har fått något utrymme på väldigt länge. Lime visar här en av sina favoritposer: i soffan med magen neråt. En annan är också i soffan, fast med magen uppåt och alla fyra fötterna i luften, vippande till någon melodi i drömmen, eller kanske i språngmarsch efter en katt.

Lime är i mångt och mycket en problemhund. Han har under sina åtta år genomlevt många sjukdomar och skador: tumör i testikel, sköldkörtelhormonrubbningar (jo, han äter Levaxin som människor), huggormsbett, skador efter slagsmål med andra hundar, och nu senast elekartad tumör i käken som skulle ta kål på honom på 1-3 månader men som det nu inte finns ett spår efter. Kanske som en följd av allt detta har han ett mycket tråkigt humör ibland, men oftast är han precis lika gó som du själv kan se på bilden. Och vi tycker hemskt mycket om honom...