fredag 27 februari 2009

Fredagstemat Oumbärligt

Hela veckan har jag gått och funderat på vad som är oumbärligt. Första tanken går såklart till livet, familjen, sedan böcker, grå målarfärg, glasögon, datorn, soffan och mobiltelefonen som man plötsligt inte kan tänka sig livet utan.
Men idag har jag bytt spår och fördjupat temat en hel del. Jag har varit på en föreläsning som fick mig att tänka annorlunda. Idag har jag fått höra och se hur livet också kan se ut. Kanske har någon hört talas om Pelle Sandstrak, han har skrivit boken Mr Tourette och jag, som nu planeras bli film också. Pelle berättade idag om hur han sedan han var liten har levt med mr Tourette, en del av honom, eller hans energi som han säger. Pelle är en mycket kreativ, oerhört charmig och energifylld man, han beskriver sig som lite galen och så frisk han vill bli, och det sätter honom mitt i mitt fredagstema. Det som är oumbärligt för honom, för mig och för oss alla är en smula självdistans och ett sätt att hantera sitt liv. Pelle lever med tics och tvång, han delar in världen i färger och siffror, han berättade om en mörk tid i sitt liv när han var så fången av sitt funktionshinder att han inte kunde leva sitt liv, han blev isolerad och sjuk. Han berättade om sina ritualer kring duschning och att gå över en tröskel, men han berättade också om hur han kommit vidare och lärt sig hantera detta, bland annat med kognitiv beteendeterapi. Han beskriver att han fick diagnosen Tourettes syndrom och att han beskrevs som 97% handikappad. Hans reaktioner på detta visar att han redan då hade kraften att överleva och hantera sitt liv. Han frågade vad de 3 % då var och fick svaret att det var hoppet (också oumbärligt, eller hur?). Hur många tycker att 3% är det man ska satsa på? Han, därför var han i Kristianstad idag och kunde med all sin närvaro och humor berätta om sitt liv och vad som hjälpt honom vidare. Har inte du blivit nyfiken på vad han minns som stödjande i sin utveckling? Det blev jag. Han berättade om människor han mött som vågat bejaka det "störda" hos sig själva, som har mött hans tics och ibland knasiga beteende på ett överraskande sätt. Om Pelle sa Muuuh, sa de bää! Hur många skulle göra det? Det kräver en hel del kärlek, mod och självdistans... Tack Pelle som fick mig att inse att det inte är något att sträva efter att vara så jäkla normal, det är viktigare, ja rent av oumbärligt att vara den man är, hantera sitt liv, och att kunna ta sig själv med lite distans och humor.
Fredagstemat kommer under februari månad från Simone med bloggen Fritt ur hjärtat.Det finns fler som skriver Show and tell, besök dem och lämna kommentarer!Nilla, Anna, Desiree, Annika, Anne, Petra ,Anna-Saltis ,Millan, Anki, Marianne, Victoria, Lia, Cecilia, Leopardia, Marina, Marie, Strandmamman, Ulrika, Jemaya, MiaD, Ingabritt, maisoui, Moster Mjölgumpa, Erica, Taina, sparkling, Christel, ,emma, jennie, musikanta, sara, underytanjag, marskatten, lena w,

tisdag 24 februari 2009

Bokrea och stor tacksamhet










Var inte uppe i natt och gick på bokrean, tyckte inte att det var så mycket intressant i katalogerna som vanligt. Men när jag ändå åkte inom stan på väg hem från jobbet så kunde jag ju inte låta bli att titta inom på bokhandeln (och Maxi...). Killen som jobbar på bokhandeln sa: Kommer du inte förrän nu? (då bor man i en småstad...) och jag insåg två saker: Jag är livsfarlig att släppa in på bokrean, och katalogerna var inte rättvisande. Inte kan jag leva utan nya kokböcker, diktböcker, romaner och deckare! Citatet ovan kommer från en fin liten bok som heter Kloka ord om mammor. Jag gillar verkligen Peter Robinson-deckare, där den bedagade polisen Alan Banks med trassligt privatliv ständigt hamnar i rysligheter. Sedan fyndade jag också Flyga drake och Tusen strålande solar, som jag nog snart är ensam om att inte ha läst. Här hemma ska det bli ny god mat med käcka TV-kocken Leila som jag inte kan låta bli att tycka om, hon är engagerad i sin matlagning, och så hittade jag en bok om matbröd, vi kan behöva lite ny inspiration. Det blir lätt samma gamla recept på matbröd som körs. En del andra böcker kom också med i påsen...
Sedan kan jag inte låta bli att avsluta dagen med att tacksamt tänka på att jag bara är jag, och inte ett dugg kunglig... skönt att slippa sitta hela dagen i en soffa, le så det värker i käkarna och svara på frågor, och få godkännande av regeringen innan jag får berätta att jag förlovat mig!! Lycka till Victoria och Daniel! När jag såg ett inslag på TV ikväll slogs jag av att även blivande prins Daniel tilltalar sin fästmö med "kronprinsessan". Tror ni han gör det där hemma också:
- "Kronprinsessan", kom och se vad jag har köpt på bokrean idag!
Undrar om dom hann dit idag förresten? Ha en god bokrea!

fredag 20 februari 2009

Fredagstemat KAFFE


Idag bjuder jag på lite reflektioner om kaffe, hade gärna bjudit på riktigt kafferep, men eftersom så många på listan bor långt ifrån Röke så är det lite svårare. Först tänkte jag visa en mystisk bild och fråga om ni kan se vad det är?



Sedan ett besök i somras på fiket Flickorna Lundgren på Skäret dricker vi mest Zoegas Intenzo-blandning här hemma, den är lagom smakrik, mörk, passar bra med mjölk och den trivs med vårt vatten.





Från kaffe till kaffekoppar är inte steget långt. Några favoritkoppar här hemma är såklart våra namnkoppar, en liten presentation av familjen och vanorna:
Filippa (snart 14) dricker bara te och choklad, gärna med sprutgrädde i sin mugg, har inte upptäckt kaffe än...
Johannes (16) håller sig också till te och choklad.
Thomas (x) dricker kaffe men också te i sin mugg.
Christel (x-2) dricker kaffe eller te i sin mugg. favoritkaffet hemma är starkt kaffe med hälften vispad mjölk. På café blir det gärna Latte, minns den underbara Latten på Starbucks i Athen i våras med saknad. Om det är något jag saknar här i byn så är det nog Starbucks...

På tal om koppar så fick de ju flytta in i ett eget skåp för några månader sedan, ett loppisfyndat skåp som målats och fixats lite lätt.










...och så har vi en "kaffevagn" också, där finns allt nära till hands: bryggare, kaffeburk, filter men också brödrost och en liten kakburk.

Kaffe är väl gott, det piggar upp men jag har inte samma förhållande till kaffe som till te som jag älskar på riktigt. Jag började dricka kaffe ganska sent, som alla andra för att inte vara obekväm på jobbet, i tjugoårsåldern. Ett kul minne jag har är när jag skulle flytta hemifrån för första gången, ca 18 år gammal, då lovade jag heligt och dyrt att jag aldrig skulle ha blommiga kaffekoppar och gardiner, både har jag naturligtvis brutit nu... man behöver väl inte hålla löften man ger som tonåring?


Sista kaffereflektionen handlar om en lukt... Jag har ju sportlov med barnen den här veckan, och i onsdags var jag med dottern i Helsingborg på tjejshopping. När vi körde in i stan möttes vi av doften från Zoegas, en liten pust av nyrostat kaffe, mums... den önskar jag att jag kunde ladda upp och att den kom puffande ut ur din USB-port...

Ha en bra helg och vecka!! Kram

Fredagstemat kommer under februari månad från Simone med bloggen Fritt ur hjärtat.
Det finns fler som skriver Show and tell, besök dem och lämna kommentarer!
Nilla, Anna, Desiree, Annika, Anne, Petra ,Anna-Saltis ,Millan, Anki, Marianne, Victoria, Lia, Cecilia, Leopardia, Marina, Marie, Strandmamman, Ulrika, Jemaya, MiaD, Ingabritt, maisoui, Moster Mjölgumpa, Erica, Taina, sparkling, Christel, ,emma, jennie, Nykomlingar förra veckan:-) musikanta, sara, underytanjag, marskatten, lena w,

fredag 13 februari 2009

Fredagstemat: Närmast hjärtat

Idag ska vi skriva om något som är närmast hjärtat. Som naturvetare tänker jag såklart direkt att det som är närmast hjärtat är lungorna... En titt i Wikipedia ger: "Hjärtat sitter i brösthålan (thorax) mellan lungorna, strax ovanför mellangärdet, något mer åt vänster och vilar på en muskelbädd (diafragman). På grund av embryonal utveckling ligger ungefär 2/3 av hjärtats volym till höger och 1/3 till vänster om mittlinjen. Hjärtaxelns övre punkt definieras där övre hålvenen, vena cava superior (övre hålvenen) mynnar i höger förmak och den nedre punkten av hjärtspetsen. Ytterst är hjärtat omgivet av perikardium, yttre hjärtsäcken, och tar man en titt inuti perikardiet ser man den serösa, glatta och tunna inre hjärtsäcken, epikardium."

Sen tänkte jag på att det ju imorgon är alla hjärtans dag och då började jag fundera i andra banor och då tänkte jag att hjärtat förknippar vi ju med det som är viktigast, där hanterar vi alla dem som är viktiga för oss, där känner vi vad som är rätt och fel, där bor kärleken... någonstans i Bibeln står det att framför allt ska man bevara sitt hjärta för därifrån utgår livet. Vackert tycker jag, och det känns så, hjärtat ska man vara rädd om. Hur kan man vara det då?

Kanske skulle man ha sitt hjärta inslaget i bubbelplast, eller kanske ännu säkrare, bygga in det med plåtar, titan kanske, eller... Då skulle man ju inte skada sitt hjärta.
Närmast mitt hjärta finns såklart min familj, min man, mina barn, mina föräldrar och syskon, mina svärföräldrar och vänner, mina arbetskamrater, mina elever. När de som bor i mitt hjärta, invånarna har det bra är det varmt i hjärtat. Men när jag ser in i deras liv och ibland ser att de inte mår bra, att de inte känner sig önskade, älskade, behövda och efterlängtade, då sticker det i hjärtat, och då funderar jag på om hjärtat kan gå sönder, om det slits av allt detta som bor därinne.


Det är med stora hjärtan som med stora hav, de fryser aldrig till, har jag hört någonstans. Jag tror nog att det är så, och eftersom hjärtat är en muskel så tränas det väl och blir större ju fler som bor i det.



Önskar nu alla en riktigt fin och glad alla hjärtans dag!!! Kram


Fredagstemat kommer under februari månad från Fritt ur hjärtat. Det finns fler som skriver Show and tell, besök dem och lämna kommentarer!
Nilla, Anna, Desiree, Annika, Anne, Petra ,Anna-Saltis ,Millan, Anki, Marianne, Victoria, Lia, Cecilia, Leopardia, Marina, Marie, Strandmamman, Ulrika, Jemaya, MiaD, Ingabritt, maisoui, Moster Mjölgumpa, Erica, Taina, sparkling, Christel, ,emma, jennie, Nykomlingar förra veckan:-) musikanta, sara, underytanjag, marskatten, lena w,

Kommande tema:20 februari KAFFE 27 februari OUMBÄRLIGT

torsdag 12 februari 2009

Lista

Hos Annika fastnade jag i en lista, som jag fortsätter med. Den som vill tar efter. Hojta bara till så kommer jag och kollar!

1. Säg tre ställen på internet du oftast besöker?
http://www.nsk.se/ (Norra Skåne, dagstidningen)
epost.hoor.se (jobbets e-post)

Vad tråkigt det låter, jag har ju kul på nätet...



2. Sjunger du hemma eller i duschen?

Inte i duschen, inte så ofta hemma men i bilen, där skulle du vara med!


3. Kan du spela något instrument, vad?

Tre ackord på gitarr (rätt bra på Herr Gurka)


4. Hur mycket tid lägger du ned på bloggande per dag ungefär?

1 min till 2 tim?


5. Vilken "kändis" läser eller har du läst mest av som bloggar?

Bloggar kändisar? Jo förresten, Bonde söker fru-Peters blogg läste jag ju (min favoritbonde...)


6. Någon känd person du anser vara sympatisk och trevlig, en favorit?

Jag "upptäckte" Ernst förra sommaren, har tidigare inte gillat honom men efter en radiointervju blev jag charmad av hans entusiasm, poetiska beskrivningar och vardagsromantiska sida.


7. Alla samlar på något, vad samlar du på?

Människor, kloka ord-böcker, pelargoner, ljusstakar, Ostindiaporslin (fast jag har inget ännu), Sting-skivor, pinnstolar, fårskinn...


8. Du måste välja - är du en mes eller en tuffing?

Jag tycker det är tufft att våga vara mesig...


9. Humor är roligt (?), nämn någon du gärna ser eller lyssnar på.

Serien Vänner är roligt, perfekt att slappa med tillsammans med ungdomarna...Phoebe är roligast.


10. Nämn ett intresse du har som är lite annorlunda eller udda?

Jag gör bara vanliga saker: målar möbler, renoverar... men jag är sjukt fast i sudoku, riktigt beroende faktiskt...

Trädgårdsdrömmar i februari



Så här i februari handlar mitt trädgårdsarbete mest om att drömma, gärna till Rara växters poetiska beskrivningar av luktärter.Här är ett collage av favoriter: Gammaldags Juliet, och Romeo, Royal wedding... jag tycker mycket om luktärtor!






Men denna kan jag också tänka mig att beställa och så:

Sömntutan är en söt, och som namnet antyder, morgontrött liten blomma som inte vaknar förrän en bit in på förmiddagen. Den har ett finflikigt dilliknande bladverk. Sömntutan ingår i Linnés Blomsterur, slår ut vid niotiden och slår igen mellan tre och fem på eftermiddagen. Gamla svenska namn är Sömntryna och Sovtuta. På danska kallas blommorna ibland för Klokken-Fem eller Klokken-halv-Fem. Blommar i juni-september.


Undrar om det är dags att så snart?

Blir du intresserad av utmaningen Trädgårdsdrömmar i februari, läs mer om själva utmaningen och vilka vi är som är med i den HÄR

onsdag 11 februari 2009

Smile from heaven


Idag har det varit en sån där dag som startade hektiskt med massor av snö och skjutsningar, fortsatte med massor av möten på jobbet och den är inte slut än, ska fortsätta med skjutsningar osv. Kollade snabbt min facebook och då hade min gamla pluggkompis Benita lagt ut en bild på sin sida som jag lånade, den är väl härlig? Just det, det är ju det här som är livet... Ha det bra allihop!

fredag 6 februari 2009

Fredagstemat väskor

Idag ska vi skriva om väskor och jag tänkte inleda med Posh julklappsväska. Den ska ha kostat drygt 960 000 kr och den har massor av diamanter på locket. Den heter Birkin Himalayan och det finns bara tre exemplar.Jag vet inte vad ni tycker men jag tycker den ser billig ut... Mitt eget förhållande till väskor är lite speciellt, jag är inte särskilt intresserad av kläder och mode, men väskor är jag lite petig med. En bra väska är praktisk, helst i skinn, oftast svart, men jag har också väskor som är beiga, grå, silverfärgade, röda, vita, bruna, med strass, ryggsäckar, axelväskor, väskor på hjul...ja ganska många väskor helt enkelt. Jag tycker mycket om väskor. Favoriterna kommer från Esprit, Mexx och Björn Borg. Den väska jag använder just nu kommer från tenniskungen, och jag tänkte avsluta mitt inlägg med att visa er vad jag hade i väskan en helt vanlig dag, det säger nog en hel del om mig!
Från vänster:
  • rosa sminkväska med bindor, migräntabletter, Ipren, tandpetare och hårsnoddar
  • sudokubok (måste jag ha med överallt) med blyertspenna
  • cykellyse mini
  • schweizisk fickkniv
  • mobiltelefon
  • lilla Filofaxen
  • Rosebudsalva (till läppar och jättetorr hud, toppen!)
  • handkräm
  • pennskrin
  • meny från thai takeaway i Hässleholm
  • en tekula (!?)
  • aloe vera hudkräm (väldigt torr hud?)
  • fyra lipgloss ( i ungefär samma nyans?!)
  • ett gratisvykort
  • Eva Gunnarssons julklapp (God Jul!)
  • halsduk
  • plånbok och kortfack
  • sex håriga halstabletter (låg i botten)
...och så själva väskan längst bak. Det är jag!
Jag tycker verkligen att det är roligt med fredagstemat, jag har läst många roliga inlägg och fått massor av glada tillrop från hela världen känns det som, ska bli spännande att få ta del av era väskor imorgon. Kram och ha en bra vecka!!!

Fredagstemat den här månaden "dirigeras" av Fritt ur hjärtat, Uddevalla, besök hennes blogg och skriv en kommentar om du vill vara med!

Här är fler Fredagsbloggare: Nilla, Anna, Desiree, Annika, Anne, Petra ,Anna-Saltis ,Millan, Anki, Marianne, Victoria, Lia, Cecilia, Leopardia, Marina, Marie, Strandmamman, Ulrika, Jemaya, MiaD, Ingabritt, maisoui, Moster Mjölgumpa, Erica, Taina, sparkling, Christel, ,emma, jennie, musikanta,

torsdag 5 februari 2009

Trädgårdsdrömmar i februari

Jag hittade en torsdagslista som känns spännande, ska nog försöka följa den och skriva lite och börja fundera på att väcka trädgården till liv efter "vintern". Kan verkligen behöva lite inspiration från andra om jag ska kunna få vår trädgård mysig och som jag egentligen vill ha den. Vi har lagt mycket tid på renovering inne, och kommer att fortsätta där länge till, men även trädgården har projekt på gång, eller de borde vara på gång i alla fall. Vi får väl se. Återkommer med bilder och inlägg nästa torsdag...