fredag 30 januari 2009

Fredagstemat: Månadens fynd


Månadens fynd

Jag har nappat på något som jag tycker verkar kul här bland bloggarna, nämligen fredagstemat. Som jag har förstått det så skriver man ett inlägg varje fredag på ett bestämt tema, och så läser man varandras…? Idag är det ju fredag, är det inte fredag hela tiden kan jag tycka? Jag tycker att tiden går så fort, det är säkert lite tantvarning att tycka så. Att det går fort är dock ingen anledning att inte fånga livet och ögonblicken, jag hittar många små guldkorn och jag tänkte skriva lite om det idag.

Ett fynd är när man (helst lite oväntat) hittar något som man plötsligt känner att man bara måste ha eller ivrigt behöver. Det kan vara en sak, för mig är det ofta en vacker gammal silverljusstake eller lykta i fattigmanssilver, det kan vara något jag hittar på en av sommarens många loppmarknader, kanske en gammal kälke (den står kvar ofixad i källaren) eller åtta gamla vackra boklådor med järnbeslag (hittar aldrig en plats för dem…). Men det måste inte vara en sak, i onsdags var jag på en inspirationskväll i Älmhult och lyssnade på en kvinna som heter Lou Rossing. Hon har skrivit en bok som heter ”Tänd dina stjärnögon – vad barn har lärt mig”. Jag har ett arbete som jag verkligen älskar, men sedan jul har jag känt mig mindre inspirerad och stjärnögd än vanligt, detta har min närmaste traggmoster fått höra om många gånger och vi har pratat om det som varit jobbigt, stress och olika motgångar. Det var också hon som ordnade så att vi kom i väg i onsdags, tack för det! Och några saker som jag fick med mig hem måste jag sortera in under avdelningen fynd, som ju var dagens fredagstema. Saker som fick mig att tänka lite annorlunda, som fick mig att titta och tänka lite annorlunda, och som gjort att jag fått tillbaka en hel del av min stjärnögdhet på jobbet. Nu vill jag bjuda detta vidare:

Lou sa att alla barn har haft stjärnögon, de har dem tills någon släcker dem… Hon berättade om ett barn som sprudlade på dagis och sa: Här är så fint så jag kommer igen imorgon, och frågade oss hur många som känner det så inför jobbet. Hon berättade om ganska ”jobbiga” barn, som efter att ha varit sjuka några dagar kom tillbaka och strålade mot personalen: Här har ni mig igen, jag förstår att det har varit tomt utan mig! Hon påminde om att värstingar är ett bra namn på en del ungdomar, nämligen de som har det värst… Blir man inte bra på att vara bra får man vara bra på att vara dålig.

Hon målade upp en bild av att vi i vårt inre har två vargar och att vi ständigt väljer vilken varg vi vill mata: den hatiska och hämndlystna eller den omtänksamma och förlåtande.

Hon påminde oss om att fokusera och ge kraft åt det vi vill se mera av, se bollen i målet och att vi skördar det vi sår… Hon sa att ju mer vi pratar om en sak, tex problem eller att vi är trötta, ju mer blir det så… (träffande)

Hon tog upp att man kan förlora lusten och glädjen i det man gör och att om man bara jobbar för pengarna är det också bara dem man får. Om man inte har kvar lusten och glädjen bör man kanske göra något annat.

Allt detta fick mig att se lite annorlunda på mig själv, min tid, mitt arbete, och jag insåg att jag egentligen är mycket lyckligt lottad. Jag har ett viktigt arbete, jag har massor av idéer som jag får förverkliga, jag har elever och kollegor som vill arbeta med mig, jag har kul på jobbet, och jag får mycket mer än pengarna i slutet av månaden! Vilket fynd!

Jag var förresten på IKEA också när jag ändå var i Älmhult, och köpte massor av vita ljus som kommer att lysa upp mitt hem många kvällar, några vackra glas på fot och ett par hmm… ljuslyktor.


lördag 24 januari 2009

Charmen med livet på landet



I går kväll när jag och sonen hade lagat och ätit middag (thaikyckling med grön curry) och låg i soffan och funderade på att börja diska slocknade plötsligt dator, lampor och allt annat elektriskt. Eftersom det var rätt blåsigt antog vi att ett träd blåst ner över någon ledning. Det blev mörkt, tyst och eftersom vi redan hade eldat ordentligt i ena kakelugnen och hade lite tända ljus var det bara att tända några till och sedan kura ihop sig med varsin filt.
Den här sortens strömavbrott, några timmar är faktiskt riktigt mysiga... det är mycket man inte måste göra när inte strömmen fungerar: mata tvättmaskinen, dammsuga, sitta vid datorn (!), bara att njuta alltså....

söndag 18 januari 2009

Vårt hus förr i tiden

Här är några bilder från för mycket länge sedan. Vårt hus byggdes 1912 av farbror Johan, han bodde i huset med sin syster Maria.













Farbror Johan framför köksingången, synd att denna farstu är borta...





Även denna glasveranda på framsidan är ju borta sedan länge, men huset har viskat att det gärna skulle vilja ha en ny...!

Den här bilden är betydligt nyare, den visar alla husen i lilla byn.

måndag 12 januari 2009

Filippas rum




I höstas målade Filippa själv sitt rum i kulören "Filippa" såklart. Hon har själv valt stil, detaljer och hon är (såklart) mycket nöjd. Här kommer ett par bilder. Rebecca, vi har ca 5 liter kvar, kan det passa i någon av grabbarnas rum?

söndag 11 januari 2009

...god efterjul och gott nytt år

...inte är det många bloggare som är så saktfärdiga. Lagom när vi har städat bort hela julen har jag kommit mig för att fotografera och filosofera lite om den.
I år hade jag framgång i att övertala barnen om att prova en gran där inte alla saker hänger, en silverdekorerad gran. Vi högg den själva en bit bort på grusvägen. Som vanligt är det svårt att höjd- och breddbedöma granar utomhus. Väl hemma fick vi knipsa både uppe och nere, och faktiskt lite på bredden också. Men jag tycker att den luktade gott och var en gran åt det sirliga hållet, och det passade årets tema bra.
Sedan har vi haft en ganska vacker utsikt från diskplatsen, mina gamla vita danska hus och några fina fröknar som åker skridskor.


Julen har i år varit TV, chokladaskar, knäck, promenader med hunden och släkten, sudoku, Monopol, Game of Life, Singstar, målarfärg, julnattsgudstjänst, tio sorters sill, julmust och snölöshet.

Det nya året firade vi in i Humlesjö med vännerna Ingrid, Stellan, Birgitta, Staffan, Staffan, Kålle, Anette, samt våra ungdomar och Erik, Tomas, Karin, Frida och Sven. Vi hade en underbar kväll/natt och vid midnatt avfyrade vi lite raketer över sjön och önskade varandra ett gott nytt år.
Vad ska det bli av det här nya året då? Mina förväntningar är att vi får fortsätta som nu, men med lite mindre stress, lite mindre arbete och mer tid tillsammans och med vänner. Det är så många människor som vi skulle vilja ta oss tid att umgås med mera, men varför går bara tiden? Det ska vi göra något åt!
Så nu: Gott nytt år!

En hälsning, några sista minutenklappar som också kan få vara tankar inför det nya året som vi nu börjat:

Till din fiende, förlåtelse.
Till en motståndare, tolerans.
Till en vän, ditt hjärta.
Till varje barn, ett gott föredöme.
Till alla, medmänsklighet.
Till dig själv, respekt.

måndag 5 januari 2009

Jullovsprojekt

Vi har satt upp pärlspont i hallen och målat, byggt en hatthylla och satt upp krokar, nu återstår lite lister och målning av dörrfoder. När vi ändå höll på röjde vi "bakom vårt blå draperi", ett riktigt näste i huset, som inte alls lämpar sig för fotografering för bloggen. Nu åkte massor av sakerna där bakom till tippen, loppis och resten är ordentligt sorterat, och det känns så skönt att röja upp och slänga!

De senste dagarna har liksom många andra före dem på det låånga sköna jullovet bara gått, vi har spelat spel, sett filmer, träffat vänner, ätit god mat, och så renoverat lite lätt. Häromdagen fick vi besök från Staffanstorp, men också från New York, för första gången har vi nu träffat Ella, en underbar liten tjej. Vi har ju kunnat följa henne på mammas blogg men det var härligt att se henne på riktigt nu.


De hade med sig semlor från Staffanstorp, tydligen en av de saker man saknar som utlandssvensk... det var gott!